Bestaat er een relatie tussen emotionele verwaarlozing in de kindertijd en de problemen in volwassen relaties? Jazeker.
Wat veel mensen niet weten is dat emotionele verwaarlozing een goede indicator is voor de problemen die zij gaan ervaren als ze zich op volwassen leeftijd gaan verbinden met anderen.
Emotionele verwaarlozing is de emotionele onzichtbare schade die door ouders veelal onbewust wordt toegebracht wanneer ze niet kunnen voldoen aan de emotionele behoeftes van het kind.
Ouders die hun eigen trauma niet of onvoldoende verwerken, lijken niet in staat om hun kinderen datgene te geven wat ze zelf ook gemist hebben in hun jeugd. Omdat kinderen volledig afhankelijk zijn van ouders, heeft emotionele verwaarlozing ernstige gevolgen voor het kind en voor de relaties die het later zal aangaan.
Fijne jeugd
Velen van hen hebben echter hun jeugd over het algemeen als goed ervaren. Daardoor kon de onzichtbare schade juist in liefdevolle gezinnen zo enorm zijn. Emotionele verwaarlozing is iets wat er ‘niet’ was. Daarom is het ook zo moeilijk vast te stellen. Tenzij je de symptomen ervan gaat ontdekken en (h)erkennen.
Hoe herken je emotionele verwaarlozing?
Door het gemis aan emotionele steun en begeleiding in de kindertijd, kan jij het als volwassene lastig vinden om jouw emoties te reguleren of te dragen. Emoties als angst, verdriet en boosheid kunnen zo overweldigend voor je zijn, waardoor je je vaak schuldig voelt en ook schaamt.
De kans om in ongezonde relaties en vriendschappen terecht te komen is groter voor mensen die vroeger niet geleerd hebben om op zichzelf en op eigen grenzen te vertrouwen.
Dat jij vroeger emotioneel onvoldoende werd begeleid en ondersteund kan blijken uit het feit dat
- er vroeger niet echt naar jou geluisterd of omgekeken werd omdat je zo ‘zelfstandig’ leek
- jij als ‘de sterke’ binnen het gezin werd gezien omdat de zorgen bijvoorbeeld uit gingen naar een broer of zus
- jouw emoties werden veroordeeld of weggewuifd
- ouders met hun problemen bij jou kwamen
- ouders geen contact konden maken met hun eigen gevoelens en behoeftes en daarmee niet ‘echt aanwezig waren’. Dit laatste is zeker voor hoogsensitieve kinderen traumatisch omdat zij vanuit hun natuurlijke staat de emotionele connectie niet kunnen maken met (een van de) ouders. Hierdoor leren deze kinderen al vroeg zichzelf af te sluiten en zich te beschermen voor het verdriet en de verwarring die dit besef met zich meebrengt.
Hierdoor leren zij onvoldoende eigen gevoelens te interpreteren en lichamelijke grenzen te voelen. Een kind wat niet leert dat het op zichzelf en de eigen gevoelens kan vertrouwen, zal een ongezond zelfbeeld ontwikkelen en daardoor eerder geneigd zijn om voor de liefde, erkenning en aandacht zich afhankelijk te maken van anderen. Zij gaan dan co-dependent gedrag vertonen.
Co-dependentie betekent letterlijk mede afhankelijkheid en is een reactie op trauma. Om te helen van Codependentie is het belangrijk dat je jezelf alsnog de zorg, liefde en aandacht gaat geven die je zelf als kind ooit zo gemist hebt. Door nu voor jezelf te gaan zorgen, ga jij weer meer in je eigen kracht staan. Je zet daarmee jouw eigen gevoelens en behoeftes op de eerste plek. Vanuit meer rust en met zelfvertrouwen trek jij als vanzelf mensen en situaties aan die passen bij de nieuwe authentieke jij.
Wil jij weten of je codependent gedrag vertoont als gevolg van emotionele verwaarlozing?
Check dan eens onderstaande eigenschappen. Jij
- Richt je vaak op andermans problemen en behoeften
- Hebt (een) moeizame relatie(s)
- Voelt je verantwoordelijk voor de stemming of pijn van mensen die dichtbij je staan
- Hebt moeite met grenzen stellen
- Toont niet zo gemakkelijk je echte emoties
- Vergelijkt je regelmatig met anderen en je denkt dat je minder bent of het minder goed doet dan die ander
- Bent bang om mensen boos te maken of ze teleur te stellen
- Zorgt voor anderen maar je zet jezelf daarvoor aan de kant
- Schaamt je over jezelf of je voelt je vaak schuldig
- Voelt je soms leeg of eenzaam ook in gezelschap
- Bent bang dat mensen je afwijzen of verlaten als jij jezelf echt laat zien
Behandeling
Het doorbreken van codependentie patronen is een complex en intensief proces. Zoek daarom deskundige hulp en begeleiding. Het vraagt discipline en doorzettingsvermogen.
Maar het resultaat is het meer dan waard.
🚩De opleidingen en trajecten van het Instituut zijn nl. zo ingericht dat jij je met extra gerichte aandacht en ondersteuning wilt leren om je veilig te verbinden met anderen
🚩De Codependentie Opleiding (12 dagen Programma) is er voor jou als jij jezelf ten diepste wilt bevrijden van alles wat je nu nog (onbewust) tussen jezelf en fijne relaties en vriendschappen inzet. Want codependentie is niets anders dan een reactie op emotioneel trauma die je nog steeds weghoudt van een echte verbinding. Dit 12 daagse programma gaat over het herstellen van die ene verbinding. Niet vanuit trauma maar vanuit het hart.
🚩Het individuele VIP traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via deze weg kan jij dan met meer diepgang en toch versneld werken aan waar waar jij naar verlangt.
Wil je meer informatie over de therapievormen of wil jij jouw vraag of situatie eens aan mij voorleggen?
Dat kan vrijblijvend. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem binnen 24 uur contact met je op.
Bron tekst:
melody beattie – Leef je eigen leven
www.relatieverslaving.com
Wat doet het Instituut?
Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.
Wat is Codependentie
Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.
Wat is relatieverslaving?
Vind je dit interessant?
Deel dan het artikel met jouw netwerk!